Blomsterløgets historie

Bloembollen geschiedenis Himalaya

Bloembollen geschiedenis Turkije

Blomsterløg har været udbredt hos os i en årrække. Mange varianter hører hjemme i Holland, Tyskland og andre steder i Europa, f.eks. narcisser. De fleste andre blomsterløg blev indført for længe siden. Blomsterløgets historie er ret fascinerende. Tulipanen, for eksempel, rejste verden rundt, før den til slut blev symbol på Holland. Fluwel er interesseret i blomsterløgets historie. På vores website kan du læse meget om blomsterløg - men der er endnu mere at lære!

Vi kan lide at fortælle historien om blomsterløg. Det er typisk Fluwel: vi ønsker at dele vores viden med så mange mennesker som muligt. På vores webside vil du finde en del artikler om blomsterløgets historie:

  • Blomstermarker og -områder: Læs om den gradvise udbredelse af Hollands løgkultur, med Haarlem som centrum - fra de gamle blomstermarker til de nyere blomstermarker i det nordlige Holland, hvor Fluwel har slået sig ned.
  • Tulipanmanien: sådan kalder man den verdensberømte spekulationsboble, som fandt sted i den gyldne periode i Holland. Lige før boblen brast, blev tulipanerne solgt til samme pris som et kanalhus i Amsterdam.
  • Handel: den internationale handel med blomsterløg blev fra en lokal økonomi til en verdenshandel, hvor Fluwel i dag spiller en vigtig rolle.

Her på siden vil du finde et kort overblik over blomsterløgenes historie og få et indtryk af, hvor lang en tradition, der ligger bag Fluwel. Vi er meget stolte af vores tradition og kan ikke lade være at dele vores begejstring med dig!  

Blomsterløg fra før

Blomsterløg har fortryllet verden i århundreder. Nogle arter er hjemmehørende i det kolde Nordeuropa, som vintergækken, der er fjernt beslægtet med den moderne narcis (påskelilje). Vintergækken varsler forårets komme (“driver gæk med vinteren”). Man troede tidligere, at disse blomster havde særlige evner. Vintergækken kunne angiveligt forudsige vejret eller en lang periode med velstand og fremgang. På det tidspunkt vidste man dog ikke, at der fandtes så mange forskellige blomsterløg i udlandet.

Blomsterløg på rejse til Holland

Wereldreiziger Carolus Clusius

Overalt i verden vokser der løgblomster vildt i naturen, ofte ude af syne for de fleste mennesker. Tulipanen stammer oprindeligt fra Himalaya. Det er længe siden, at forhandlere begyndte at samle tulipaner. De fik hurtigt ikon-status i hvad der nu er Tyrkiet. Sultanerne af Det osmanniske Rige dekorerede deres paladser med tulipaner. Blomsterløgene var allerede på det tidspunkt meget værdifulde, hvilket gjorde dem meget attraktive for vesteuropæiske forhandlere. Carolus Clusius, der blev født i Nordfrankrig under navnet Charles de l’Ecluse, arbejdede på Universitetet i Leiden og var den første, der indførte tulipanen til Holland. Han var dog ikke klar over, at han dermed grundlagde den moderne dyrkning af blomsterløg. Nye, sjældne påskeliljer kom fra Sydeuropa (f.eks. Balkan) og blev her krydset med hjemmehørende arter. Kun gennem krydsning og avl kunne handlen med blomsterløg blive så omfattende.

Blomsterløg i Holland

Holland er et land af blomster - men kun siden guldalderen. Det var på det tidspunkt tulipanerne blev indført af Clusius. Men hvor hollandsk er denne historie egentlig? Clusius kom fra Arras i Nordfrankrig og den mand, der fortalte ham om tulipanen, kom fra Lille omegn. Disse områder var på det tidspunkt en del af grevskabet Flandern (ikke at forveksle med den nuværende belgiske region Flandern). Begge byer orienterede sig mod Nordeuropa. Holland var en af de rigeste dele af verden i den tid, der med rette kaldes guldalderen. Sådan kom tulipanen til Universitetet i Leiden.

Tulipanmanien

Det hele begyndte med et tyveri, da en håndfuld tulipaner blev stjålet fra den botaniske have ved universitetet i Leiden, hvor Clusius dyrkede sine tulipaner. De blev så krydset og hybridiseret til der opstod talrige tulipansorter, hvorpå mange avlere begyndte at investere i denne sektor. Tulipanerne satte en bølge i gang, som tiltrak mange investorer. De, der havde råd til det - og det var der mange, der havde - investerede deres penge i tulipaner. Nogle tulipaner havde gådefulde, falmede farver - de er sikkert meget værdifulde, tænkte man.

Dette er nu kendt som tulipanboblen eller tulipanmanien. En mani, for det gik helt galt. Der var masser af sjældne tulipaner på markedet og investorerne havde håbet, at udgifterne kunne tjenes ind igen ved at udvikle flere tulipaner. Men efter en tid, fandt de ud af, at de fleste af disse ‘usædvanlige’ tulipaner var syge - det var en virus, der havde forårsaget de blege farver på blomsterne. Blomsterløgene var rådne og værdiløse. Boblen brast og investorerne gik konkurs.

Blomsterne bliver - hvordan historien gik videre

For blomsterløgforædlerne var tulipanfeberen et hårdt slag. Deres handelsvarer var jo pludseligt blevet smittet med en virus. Kunder og resterende investorer stolede ikke længere på dem. Blomsterløgindustrien kunne kun reddes ved ærlighed. De lyssky forhandlere forsvandt fra scenen og blomsterløgbranchen blev fair. Sandjordene mellen Leiden og Haarlem - den nuværende region ‘Bollenstreek’ - var centrum for blomsterløgindustrien, og det har ikke ændret sig til i dag. Urbanisering og stigende jordpriser forårsagede en yderligere decentralisering af løgdyrkingen. I det 20. århundrede fandt den store udvandring sted: løgavlere flyttede til andre egnede områder. Det var især den nordlige del af provinsen Noord-Holland, der blev en vigtig spiller. Mellem Alkmaar og Den Helder, men også på øen Texel og landsbyen Limmen er den sandede jord forvandlet til et hav af farver - rød, lilla, gul… Et nyt blomsterløgområde er blevet født, hvor også Fluwel har sit hjemsted i dag.

Fluwels Tulpenland

Fluwel Tulpenland bezoeken

Når du kører ind i rundkørslen ved Burgervlotbrug i Zijpe, kan du allerede se Fluwels store gård. Mellem kanalen og klitterne langs Nordsøkysten finder du Fluwels lille rige, en verden af blomsterløg. Fluwels Tulpenland, en temapark om tulipaner i Sint-Maartensvlotbrug er ikke langt væk. Her kan du lære, hvordan tulipanerne erobrede verden. Naturligvis kan du her også købe blomsterløg, som i vores webshop.

Fluwel Tulpenland