Blomstermarker

Bloembollengebieden

Holland er verdensberømt for sine blomsterløg. Mindre kendt er det, at blomsterløg kun dyrkes i nogle få områder, de såkaldte “bollenstreken” (“blomsterløgområder”). Det er ofte områder, hvor jorden er meget sandet, da blomsterløg trives bedst i sandjord. Fluwel dyrker sine løg også på sandjord langs Nordsøkysten.

Blomsterløg i Holland

De første hollandske blomsterløg blev dyrket i Leiden, i universitetets botaniske have, hvor de blev plantet af videnskabsmanden Carolus Clusius - manden, der også indførte kartoflen til Europa. Leiden var altså det første blomsterområde i Holland, men tulipanerne forlod aldrig Clusius’ have. Det var først efter en tyveri, at blomsteravlen kunne slå rod i Holland (læs mere om dette under “Tulipanmanien”).

Bollenstreek Bloemencorso

Blomsterby Haarlem

De første blomstermarker i Holland lå i nærheden af byen Haarlem. Her etablerede de første blomsterløgavlere sig. Omkring Haarlem er der områder med klitter. Da blomsterløg trives i sandjord, blev Haarlem Hollands første blomsterby. I dag afholdes der hvert år på pinselørdag et blomstermarked i Haarlem, og i nærheden af Haarlem ligger blomsterområdet “Bollenstreek”.

Bollenstreek

Hillegom, Lisse og Keukenhof - det er Bollenstreek, landskabet mellem Haarlem og Leiden, de to byer i Holland, hvor blomsterløget først etablerede sig. Blomstermarkerne er blevet en stor turistattraktion her. Hvert forår kommer der besøgende fra hele verden for at se blomstermarkerne og parkerne. Når markerne står i fuldt flor, er jernbanelinjen mellem Haarlem og Leiden den smukkeste i Holland.

Blomsterløg rundt om Alkmaar

Bollenstreek har været centrum for tulipanhandlen i mange år. Der findes dog en del andre områder hvor der dyrkes blomsterløg. Et eksempel er området rundt om Alkmaar med landsbyen Limmen i centrum. Jordbunden her ligner meget jordbunden i det gamle Bollenstreek. Senere kom der også blomstermarker til i området nord for Alkmaar, f.eks. Westfriesland.

Bloembollengebieden Zijpe

De nordlige egne - Zijpe, Breezand, Texel

Den næste udvidelse fandt sted længere mod nord på de flade marker nord for Alkmaar. Også Den Helder kan med sine velkendte hyacinter, der dyrkes i Beezand og Anna Pauwlona, betragtes som blomsterløgby. Øen Texel har ligeledes en lang tradition inden for dyrkning af blomsterløg. Endelig er der Zijpe, den smukke, gamle kog langs Nordsøkysten. Det er her, Fluwel dyrker sine blomsterløg. Denne region er kendt som “norden”, mens den gamle Bollenstreek mellem Leiden og Haarlem kaldes “syden”.

Nye blomstermarker

I det 20. århundrede kom der nye blomsterområder til i Nederlandene. Og det er bogstaveligt ment: der blev skabt nyt land. Den gamle Zuiderzee blev til Flevoland. Især den nordøstlige del af provinsen er et vigtigt område for dyrkningen af blomsterløg i dag. I Nordholland blev det nye land dedikeret til dyrkning af blomsterløg, hvilket helt sikkert var med til at gøre “norden” til det største tulipanområde i Nederlandene.

Blomsterløg og traditioner

Bollenstreek er berømt for sin “bloemencorso” - en slags parade, hvor biler fulde af blomster kører gennem landsbyerne. Denne smukke tradition fejres på grund af blomsterløghøsten. I Holland bliver paraden endda vist på tv.  Mindre kendte er blomster-dagene i Anna Paulowna i nord, hvor høsten fejres med de flotteste blomstermosaikker. Det er en sand fornøjelse at foretage en rundtur i landsbyen.

Fluwel fra syd til nord

Fluwel står i en lang, hollandsk blomsterløgtradition. Vi har blomsterløg i blodet. Vores forfædre kommer nemlig fra syd (Bollenstreek), men Fluwel selv er etableret i nord, i Zijpe. Og Fluwel fortsætter med at vokse - se f.eks. vores forlystelsespark Fluwels Tulpenland og selvfølgelig de mange smukke blomstermarker. Haveejere er altid på udkig efter udfordringer, og det gør Fluwel også. Vi ser vores fremtid som globale eksportører af blomsterløg. Takket være vores webshop rejser vores blomsterløg verden rundt - selv hjem til dig!