Eksport af blomsterløg

Bloemenhandel voor alle soorten bloemen

I dag er Fluwel en veletableret spiller inden for blomsterløgeksporten. Det har dog ikke altid været sådan: Fluwel er en ung virksomhed med nye ideer og et stærkt fokus på nethandel. Fluwel har dog en lang tradition bag sig. Handlen med blomsterløg er i århundredernes løb blevet rigtigt stor, med Holland i spidsen.

Handlen med blomsterløg i Holland

Bloemenhandel op de Amsterdamse Bloemenmarkt

Før blomsterløgene - og især tulipaner - kom til Nederlandene var de allerede populære i andre dele af verden. De osmanniske sultaner, der herskede i det nuværende Tyrkiet, dekorerede deres paladser med tulipaner, men der var endnu ikke tale om en omfattende handel med blomsterløg. De perfekte omstændigheder for blomsterløghandlen opstod først under den hollandske guldalder: nu var der tilstrækkelig mange investorer, den økonomiske infrastruktur var tilgængelig og man besad den fornødne viden.

Det kræver viden, god jord samt masser af penge at handle med blomsterløg. Viden fandtes på universitetet i Leiden, hvor Carolus Clusius plantede de første tulipaner i sin botaniske have. God jord var der masser af langs den hollandske kyst, da gamle klitter og sandjord er ideelle til dyrkning af blomsterløg. De nødvendige midler skaffede man i byerne, hvor den unge generation ejede mange penge, som de var villige til at investere i noget helt nyt.

Starten på blomsterløghandlen var trods alt alt andet end optimal. Det var nemlig på den tid, da tulipanfeberen rasede: investorerne pressede priserne på tulipaner opad, solgte luftkasteller og indgik aftaler, som ikke kunne overholdes. Tulipanhandlen var en enorm finansboble, der brast i 1637. Derefter kom handlen med blomsterløg til at lide af et dårligt rygte mange år fremover.

Efter tulipanmanien

Handlen med blomsterløg tog skade af den oprindelige entusiasme under guldalderen, men blomsterne var stadig populære som luksusprodukt og det blev yderst attraktivt at eksportere løgene. Der opstod stor efterspørgsel efter blomsterløg, især i England. Hollandske blomsterløg var af så høj kvalitet, at der opstod et rygte om, at blomsterløg kun kunne dyrkes i Holland, hvilket ikke er rigtigt. De hollandske eksportører udnyttede denne misforståelse og de oplevede stor efterspørgsel efter deres løg.

Den historiske del af byen Haarlem stod i centrum for eksporten af blomsterløg. Importører kom til byen for at købe blomsterløg. Landskabet syd for Haarlem blev til den berømte Bollenstreek. Først senere begyndte man at dyrke blomsterløg uden for Nederlandene. Haarlem har bevaret sin dominerende position i løghandlen frem til i dag, ikke mindst på grund af den nærliggende lufthavn Schiphol og den verdensberømte auktion i Aalsmeer.

Darwin-tulipaner: en revolution

Blomsterløgavlere har gennem århundrederne altid været på udkig efter innovationer. Ved krydsning og hybridisering opstod der nye tulipaner, hyacinter, narcisser og liljer. Hvis de passes omhyggeligt er det endda muligt at anvende løg som er smittet med virus. Ægte eksperter har samlinger af fremragende blomsterløg. Den tyske avler Jacob Krelage fra Haarlem var en stor og kyndig blomsterløgkender og har rejst gennem hele Europa for at finde specielle tulipaner.

I 1885 købte Krelage i byen Lille i Nordfrankrig en særlig samling af tulipaner, som han begyndte at avle på. Resultatet var en ny tulipansort med kraftige farver, der var velegnet til at eksportere. Krelage kaldte den Darwin-tulipanen, og det var en succes, også internationalt. Blomsterløgeksporten blev til en blomstrende virksomhed.

Første Verdenskrig

Eksporten af blomsterløg blomstrede, men Første Verdenskrig indtraf og stak en kæp i hjulet på den. Selvom Nederlandene holdt sig neutrale blev eksporten stærkt påvirket af krigen på havet. I 1916 begrænsede England importen af luksusvarer, så de hollandske blomsterløg ikke kunne eksporteres. I stedet begyndte landbrugerne at dyrke grøntsager, mens de ventede på bedre tider.

Eksport af blomsterløg til hele verden

Bloembollenexport begint in de veiling van Aalsmeer

Det 20. århundrede bragte meget nyt for dagen. Flyet gjorde det meget lettere at eksportere løg til udlandet. USA og Rusland er blevet store, nye handelspartnere. Avlere kan nu sælge deres løg til hele verden. Sidst men ikke mindst har internettet skabt nye salgskanaler. Dette er helt sikkert fremtiden for den internationale handel med blomsterløg.

Fluwels fremtid

Fluwel investerer i eksporten af blomsterløg på nettet. Vi mener, at dette nye medie vil ændre blomsterløgeksporten. I dag transporteres blomsterløg stadig både dyrt og langt, før de lander i din have. I vores webshop kan du derimod få blomsterløgene leveret direkte til døren. Dette er fremtiden for Fluwel: direkte, kundeorienteret handel med blomsterløg. I vores webshop vil du opdage, hvor farvestrålende fremtiden bliver!