Alle liljer

Næst efter tulipanen er liljen det vigtigste hollandske blomsterløg. Der er en livlig handel med liljeløg, der bliver solgt og brugt til blomsterproduktionen verden over. Forædlingsindustrien er dog langt større end andre grene af blomsterløgindustrien.

Liljer har været populære i mange år, derudover har avlere altid været på udkig efter den perfekte snitblomst. Desværre har man ikke taget hensyn til liljens muligheder som haveplante. Men lykken tilsmiler os - for at kunne leve op til de stadig strengere miljøkrav, er der kommet et større behov for stærke, robuste lilje-arter, der er mere modstandsdygtige overfor sygdomme. Løsningen blev fundet i de såkaldte speciosum-liljer og trompetliljer. Disse to arter af liljer er ikke så velegnet som snitblomst, men de er til gengæld rigtig gode som haveblomst.

Liljer kan godt anvendes til staudebede, da de er meget hårdføre. Plantningssæsonen varer fra november til marts. Liljer skal plantes så tidligt som muligt, bedst hurtigst muligt efter levering. Hvis dette ikke et muligt, for eksempel når jorden er frosset, skal man opbevare dem køligt og frostfrit for at sikre, at de ikke tørrer ud.

Liljer skal plantes dybt - gerne så dybt, at løgene dækkes med 15 cm jord. Hos de fleste liljer udvikles der nemlig - udover rødderne under løget - også såkaldte stængelrødder på den underjordiske del af stænglen. Stængelrødderne er meget vigtige for liljens tilvækst og formering. Hvis man ikke planter liljerne dybt nok, vil de have svært ved at trives.

  1. 1
  2. 2
  1. 1
  2. 2