Plantning af amaryllis

Amaryllis voorbereiding

Amaryllisser hører hjemme i stuen. Den er ikke noget rigtigt haveløg. Amaryllissen trives bedre inde i den lune stue - i potte eller i en vase. Vi fortæller dig gerne alt om, hvordan du gør.

Amaryllis er en løgblomst, som er nem at få til at blomstre. De blomsterløg, som vi tilbyder i vores webshop, kommer fra hollandske drivhuse. Løgene stilles køligt kort efter at de er høstet, så blomsterknopperne kan udvikle sig optimalt (se billedet). Når vi afsender løgene er de altså helt klar til at blomstre hjemme hos dig og kan plantes med det samme.

Sådan planter du amaryllis: potte eller vase

Amaryllis vaasPlant blomsterløget i en potte og fyld potten med jord, så den nederste del af løget er dækket af jord. Halsen skal være synlig (se billedet). Placer den et varmt sted i stuen. Jorden skal holdes fugtig, ligesom almindelige stueplanter. Løget begynder at blomstre på seks til otte uger, afhængig af sorten

Amaryllis pot

Amaryllisløg kan også blomstre på vand, uden jord (se billedet). Til det har du brug for en glasvase, der holder løget på plads, mens rødderne vokser ned i vandet. Vandet kan misfarves en smule efter nogle dage, men det er ikke noget problem: bare skift vandet ud, skyl rødderne rene og sæt løget tilbage i vasen. Så vil vandet sandsynligvis holde sig klart.

Overvintring af amaryllis

Amaryllis planten

Amaryllissen stammer fra Sydamerika. Det er en tropisk plante, så den trives bedst under varme forhold. Den kan også blomstre hvis den placeres et køligt sted, f.eks. i entréen eller i soveværelset, men det tager længere tid og blomsterne er ikke helt så smukke. Derfor er det bedst at sætte amaryllissen der, hvor den trives bedst (selv om vinteren) - i den dejligt varme stue. Pas dog på, at den ikke står for tæt på en radiator.

Amaryllis efter blomstringen

Bemærk: det er svært at få amaryllissen til at blomstre året efter. I det første år er du garanteret en dejlig blomstring. Vi kan dog ikke helt garantere, at den også vil blomstre i de kommende år.

Amaryllis bloei

Hvis du stadig ønsker at prøve det, skal du gå igennem følgende trin: klip blomsterstilken af når planten er afblomstret og lad bladene sidde på, så de kan fortsætte med at udvikle sig. Vand og gød den regelmæssigt med standardgødning til blomstrende planter. Hold op med at vande fra september. Sæt potten et køligt, frostfrit sted i slutningen af oktober, eksempelvis i kælderen. Fjern kun de visne blade. Efter seks til otte uger må du starte igen med at vande og potten skal placeres et varmt sted. Planten skal nu behandles på samme måde, som du gjorde året før. Planten skal ikke pottes om, medmindre det er absolut nødvendigt. Gør det forsigtigt og sørg for at rødderne beskadiges så lidt som muligt.