Spise tulipanløg

Utroligt men sandt - alle hollændere kender historien: under krigen var der folk, der spiste tulipanløg. Det skyldtes helt enkelt sult. Nederlandene blev i vinteren 1944/45 ramt af en hungersnød. Tulipanløg blev kun spist, når man ikke havde noget andet.

Mange ældre i Holland kan stadig huske hundersnøden samt de tulipanløg, de måtte spise dengang. I vores temapark Tulpenland hænder det, at besøgende fortæller os om deres erindringer. Nogle gange har de svært ved bare at se på tulipanløgene, selvom de godt ved, at vi dyrker dem for deres smukke blomster og ikke som fødevare. Sult medfører ofte dybe følelser og den slags er ikke så let at glemme.

Tulpenbollen eten

Anden Verdenskrig - tulipanløg mod sult

Den hollandske hungersnød var en konsekvens af det tabte slag ved Arnhem (1944), da det ikke lykkedes de allierede styrker at befri landets nordlige provinser. Disse provinser var herefter afskåret fra de befriede dele af Europa. Mad var der ikke at få og brændstof blev en mangelvare. Så kom der en hård vinter. Tusindvis af hollandske borgere frøs ihjel eller døde af sult.

Tulipanavlerne havde på grund af krigen ikke plantet nye tulipanløg. Følgelig havde de store mængder af løg liggende på lager på deres gårde. Myndighederne besluttede at bekæmpe hungersnøden med disse tulipanløg og bruge dem som fødevare. De gamle, tørre tulipanløg blev solgt i dagligvarebutikker og aviser publicerede opskrifter på tulipanløg. De var nærende og forholdsvis hurtigt tilberedt, så man ikke behøvede bruge så meget brændstof.

Tulpenbollen eten in de oorlog

Smagen af tulipanløg

De tulipanløg, der blev spist under Anden Verdenskrig skal ikke sammenlignes med nutidens friske tulipanløg. Krigsløgene var gamle og tørre. Et frisk tulipanløg har en sød, mælkeagtig smag, som faktisk ikke er så slem som man kunne tro. De tulipanløg, der blev spist under krigen, var derimod meget bitre og tørre.

Tulipanløg smager ikke så slemt som mange mennesker tror, hvis blot man spiser friske tulipaner, der ikke bliver sprøjtet. Sådanne tulipaner var desværre ikke tilgængelige sidste vinter under 2. Verdenskrig. Det er vigtigt ikke at lade denne triste historie forsvinde i glemmebogen. Hollandske børn kender udtrykket: “Du er ikke sulten, du har lyst til at spise.” Men når bare man er sulten nok, så kan alt spises - selv gamle, tørre tulipanløg.