Tulipanmanien

Tulpenmanie allegorie

Historien om blomsterløgene i Holland fortsætter med at fascinere. Mange tænker straks på den berygtede ‘tulipanmanien’ - tulipanboblen under den hollandske guldalder. Priserne på tulipaner steg og steg, og så skete der hvad der før eller siden måtte ske: i 1637 kollapsede markedet. Verdens første finansboble, men ikke den sidste - heller ikke i handlen med blomsterløg.

Stjålne tulipaner

I dag betragtes denne begivenhed i starten af det 17. århundrede som en kæmpefiasko. Man taler om den såkaldte “tulipanmani”, og det er alt andet end positivt. Når du læser denne historie, vil du måske undre dig over, hvorfor man på det tidspunkt ikke var klar over, at noget var ved at gå alvorligt galt? Ironisk nok gik det galt helt fra starten: det hele begyndte med en forbrydelse. De tulipaner, som Carolus Clusius havde samlet i sin botaniske have i Leiden, blev stjålet.

Avl och hybridisering

I nogle dele af verden var tulipaner allerede på det tidspunkt meget værdifulde. Man forbandt deres skønhed med ædelstene, hvilket er grunden til at formuende entusiaster lavede store samlinger af tulipaner. Den første samling i Holland blev opbygget af forskeren Clusius, hvis mål ikke var rigdom, men viden. Desværre lykkedes det folk med andre, dårlige hensigter at lokalisere og stjæle tulipanerne i byen Leiden. Det skulle snart vise sig at være særligt indbringende…

Allerede på den tid ville det have vakt stor opsigt at sælge stjålne tulipaner. De blev derfor ikke solgt med det samme. I stedet begyndte man at avle tulipanerne. Små blomsterløg blev plantet og frøen krydset. De fuldvoksne tulipaner blev beundret af mange. Der fandtes mange forskellige mutationer, nye arter, nye farver, nye ‘perler’ - samlere betalte gode penge for blomsterne. Forbrydelsen havde været det værd.

Tulipanhandel og værtshusauktioner

Tulipa Semper Augustus

Sjældne tulipaner blev normalt solgt i hemmelighed, fordi samlerne værdsatte deres privatliv. I den tidlige guldalder var det på mode at samle. Samfundets rigeste lag brugte mange penge på luksusting. Men fordi velstanden bare fortsatte med at stige og folk havde flere penge, end de kunne bruge på luksus, begyndte folk også at investere deres penge. I guldalderen blev den moderne kapitalisme født, og den skulle snart vise sig fra sin dårlige side - i form af den berømte tulipanmani, den første boble, den første kapitalistiske virus.

”Den ene mands død - den anden mands brød” - dette hollandske ordsprog beskriver omstændighederne i Holland i det 17. århundrede meget godt. Pesten forårsagede mange dødsfald, så mange mennesker indkasserede en stor arv. Unge vovehalse blev pludselig rige og besluttede sig at investere deres penge. Tulipaner blev ikke længere betragtet som et samlerobjekt, men som en investering. De kunne da kun stige i værdi - eller hvad? Det lyder ikke som en klog investering, men snarere som om de havde lyst til at bruge penge. Det er ikke så overraskende, at handlen med tulipaner hovedsageligt foregik i værtshuse og kroer - med en øl i hånden og måske et glas genever. Investorerne opildnede hinanden til at investere videre. De, der havde råd, investerede så meget som muligt - om ikke andet for at imponere vennerne på pubben. Sådan blev tulipanhandlen til “tulipanboblen”. Auktionerne spredte sig som en virus. De nyrige fortsatte med at investere indtil deres pengepunge var tomme, i håb om at deres investeringer ville betale sig.

Tulipanvirus

Tulipanvirusen var en virus i bogstavelig forstand, men det vidste man ikke dengang. Den intensive avl gjorde dem sårbare for sygdomme. Virusserne ændrede farven på tulipanerne og skabte interessante, marmorerede mønster. Men de syge tulipaner kunne ikke formeres. Investeringerne i disse tulipaner var altså helt værdiløse. Alligevel investerede mange deres penge i de smittede tulipaner, da de ikke vidste bedre, men også fordi de ønskede at følge med de andre investorer.

Tulipaner så dyre som huse

Investorerne købte tulipaner uden nogensinde at have set dem. De købte et løfte, et papir, som lovede smukke blomsterløg til næste år. De fleste løfter kunne ikke holdes, da de mest sjældne tulipaner ikke kunne formeres pga. virussen. Men værtshusgæsterne fortsatte med at investere. Prisen på tulipaner røg gennem loftet. Et værtshus i byen Hoorn blev solgt for tre tulipaner. En enkelt tulipan kostede til sidst cirka lige så meget som et kanalhus. Det kunne ikke fortsætte i det uendelige!

Boblen brister

I februar 1637 faldt tulipanprisen for første gang i årevis. Investorerne havde ikke flere penge og kunne ikke holde deres aftaler. Den første mislykkede blev afholdt i Haarlem. Senere brast boblen i Alkmaar, Hoorn og i andre hollandske byer. Købere kunne ikke opfylde deres betalingsforpligtelser, sælgere kunne ikke levere. Handlen var udelukkende baseret på tomme løfter.

Tulpenmanie bespot

Heldigvis blev investorerne ikke straffet for hårdt. Køberne blev ikke dømt til at betale sin gæld, så længe sælgeren ikke kunne opfylde sine forpligtelser. Domstolene accepterede ikke længere sager, hvor det handlede om tulipaner. Ved ikke at gøre noget, forhindrede dommerne mange konkurser. Man fortsatte dog med at dyrke tulipaner. Selvom tulipanhandlen blev latterliggjort af digtere og komikere, lykkedes det i sidste ende at stabilisere priserne, hvorefter tulipanavlen udviklede sig til en respekteret og pålidelig branche.

Finansbobler efter tulipanboblen

Tulpenmanie gekte

Den hype, der blev bygget op omkring tulipanen, kunne bl.a. opstå, fordi tulipanen var et nyt produkt på markedet. Tulipanløg var endnu helt ukendt i Holland på daværende tidspunkt, så ingen kunne vurdere deres værdi. Det skulle vise sig ikke at være den sidste finansboble i blomsterløghistorien. Hyacinter kom på mode i det 18. århundrede og forårsagede en ny boble, der brast i 1737 - præcis ét århundrede efter tulipanboblen. Senere blev også liljen og gladiolussen genstand for spekulation. Også i andre sektorer skete det efter nogenlunde samme mønster: f.eks. i begyndelsen af det 21. århundrede forårsagede det nye internet en økonomisk boble.


 

Oplev historien om tulipanerne hos Fluwel

Vi fortæller dig gerne mere om tulipanernes historie - i Fluwels Tulpenland, vores børne- og familievenlige temapark, der er dedikeret til tulipanen. Følg tulipanens lange rejse og oplev tulipangalskaben på nærmeste hold mellem rekonstruerede kanalhuse. Men Fluwel har endnu mere at byde på. Fluwel har en lang tradition bag sig og tulipanmanien er heldigvis historie!